Korišćenje programa "Program Compatibility Wizard"- a

Većina programa radi normalno u Windowsu Xp. Najčešći izazivači problema su neke starije igre i drugi programi koji su pisani isključivo za starije verzije Windowsa. Ovi programi će možda raditi kada instalirate XP. Ako ne, postoji jedno moguće rešenje: korišćenje "Program Compatibility Wizard"-a. Takođe postoje programi koji koriste specijalne drajvere (upravljačke programe)  koji nisu kompatibilni sa Windowsom XP. Da bi oni proradili potreban je update (popravka programa) od samog proizvođača. 

Najvažnije korišćenjem ovog programa ne gubite na brzini i novim mogućnostima Windowsa XP. Program Compatibility Wizard dodaje malo parče koda (teksta kojim je pisan program) u sam program tako da podržava Windows XP.

Najčešće probleme možete primetiti po porukama o grešci. Prilikom pojavljivanja ove poruke trebate da pokrenete Program Compatibility Wizard i popravite probleme. 

Pre bilo kakve intervencije nad programom prvo biste trebali da iskoristite Program Compatibility Wizard i pokušate sa njim, jer je pravljen baš za XP. Ako ne uspete da rešite probleme sa Program Compatibility Wizard -om preduzmite korake koji se nalaze na kraju ove stranice.

Ukoliko zbog nekompatibilnosti program na možete da instalirate program, pokrenite Program Compatibility Wizard na Setup fajlu programa. Setup fajl se obično zove Setup.exe ili slično i verovatno se nalazi na instalcionom disku programa.

 Pokretanje Program Compatibility Wizard- a

Nakon toga kliknite na Fix a problem>Getting older programs to run on Windows XP>Program Compatibility Wizard

Sada ste u programu i samo pratite instrukcije na ekranu.

 

Program će vas upitati kako da testira program i sa kojim podešavanjima. Na primer ako je program pravljen za Windows 95, podesite Compatibility Mode na Windows 95, kao što se vidi na slici.

Sada pokušajte da pokrenete program ponovo. Program Compatibility Wizard vam omogućava da podesite i još mnogo različitih opcija u vezi podešavanja programa, kao što su podešavanje za prebacivanje rezolucija na 256 boja i 640x480 piksela. Program Compatibility Wizard će pokrenuti program sa vašim podešavanjima i dopustiti vam da isprobate kako program radi. Poslednja strana program dopušta vam da izaberete da li će podešavanja biti trajna, da li želite da obrišete prepravke koje ste uneli, ili da ih zaštitite i pokrenete Program Compatibility Wizard ponovo da biste uneli nove opcije. 

Ako ne uspete da pokrenete program sa Program Compatibility Wizard - om postoji par načina na kojima možete ručno podesiti program.

Podešavanje

Ova opcija je dostupna samo ako je program koji želite da podesite instaliran na kompjuter. Iako možete da pokrenete Program Compatibility Wizard na Setup programu na CD-u ili disketi ili odakle instalirate program, vaše izmene neće ostati aktivne nakon instaliranja programa. Za više informacija kliknite na Compatibility desnim dugmetom na Options pa What's This.

 Ukoliko ni jedan od ovih načina ne uspe postoji još nekoliko mogućnosti:

Ukoliko ni ovo ne pomogne nema vam pomoći. Moraćete da zamenite vaš program nekim novim koji radi pod XP-om ili da sačekate da proizvođač napravi verziju za XP.

 

Nazad

 


***Home *** Windows XP Professional i Home Edition*** Kako ga nabaviti *** Tehnička podrška *** Downloads *** Windows Update *** Kontakt ***